Θεσσαλονίκη Όραση Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, Ινστιτούτο Μικροχειρουργικής και Λέιζερ του Οφθαλμού

Laser Μυωπίας Θεσσαλονίκη


Intralase

Η μέθοδος IntraLase είναι μια 100% χωρίς λεπίδα τεχνική, που χρησιμοποιείται για να εκτελέσει το κρίσιμο πρώτο βήμα στη διαδικασία LASIK: τη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού. Η δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού προετοιμάζει το μάτι για το δεύτερο βήμα της διαδικασίας LASIK, όπου ένα excimer laser χρησιμοποιείται στο εσωτερικό του κερατοειδή, για να διορθώσει την όραση.
Ο ασθενής ξαπλώνει στο κρεβάτι του laser, η κεφαλή προσαρμόζεται σε ειδικό μαξιλάρι και στη συνέχεια τοποθετείται κάτω από το laser. Εστιάζει στο κέντρο του εσωτερικού φωτεινού κύκλου που σχηματίζουν τα λευκά leds και προσαρμόζεται από τον οφθαλμίατρο ειδικό δαχτυλίδι στον οφθαλμό. Η όραση θολώνει για μερικά δευτερόλεπτα και η επέμβαση τελειώνει χωρίς πόνο, παρά μόνο με μια αίσθηση ελαφράς πίεσης.


Η μέθοδος IntraLase χρησιμοποιεί μικροσκοπικούς, γρήγορους παλμούς φωτός λέιζερ, για να δημιουργήσει τον κερατοειδή κρημνό -αντί να χρησιμοποιεί μία μεταλλική λεπίδα- κατά το πρώτο στάδιο της LASIK. Κάθε παλμός του φωτός περνά μέσα από τα άνω στρώματα του κερατοειδή σας και διαμορφώνει μια μικροσκοπική φυσαλίδα σε ένα συγκεκριμένο βάθος και θέση στο μάτι σας, που καθορίζεται από το γιατρό. Το λέιζερ IntraLase κινείται μπρος-πίσω σε όλη την επιφάνεια του ματιού σας, δημιουργώντας ένα ενιαίο στρώμα φυσαλίδων, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδούς σας.
Ακριβώς πριν από την εφαρμογή του λέιζερ διόρθωσης της όρασης, ο γιατρός δημιουργεί τον κερατοειδικό κρημνό, χωρίζοντας ήπια τον ιστό όπου αυτές οι φυσαλίδες έχουν σχηματιστεί. Ο κερατοειδής κρημνός στη συνέχεια διπλώνεται προς τα πίσω, ώστε ο γιατρός να μπορεί να εκτελέσει το δεύτερο βήμα της θεραπείας του LASIK.

H διαφορά ανάμεσα σε έναν κρημνό που δημιουργήθηκε με τη μέθοδο IntraLase και έναν που δημιουργήθηκε με μικροκερατόμο είναι αρκετά σημαντική. Ο μικροκερατόμος είναι ένα όργανο χειρός, που περιέχει μια ατσάλινη λεπίδα που κινείται μπρος-πίσω και δημιουργεί ένα κόψιμο, καθώς ταξιδεύει σε όλο τον κερατοειδή χιτώνα. Ο μικροκερατόμος είναι σε θέση να εκτελέσει μία μόνο ενιαία, μονοδιάστατη τομή στον κερατοειδή. Όπως κόβει, η λεπίδα ταλαντεύεται μπρος-πίσω, η οποία μπορεί να αφήσει μια ανώμαλη επιφάνεια μετά την άρση του κρημνού. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της μετεγχειρητικής όρασής σας. Λόγω του μοναδικού τρόπου με τον οποίο η μέθοδος IntraLase δημιουργεί ένα στρώμα φυσαλίδων ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του ματιού σας, δημιουργεί μια λεία επιφάνεια, ακόμη και μετά την άρση του κρημνού. Με τη μέθοδο IntraLase, δεν αγγίζει ποτέ το μάτι σας λεπίδα.

Femtosecond Laser
Intralase animation
​Υπάρχουν και άλλα οφέλη από τη χρήση της μεθόδου IntraLase:

 • Βέλτιστα αποτελέσματα. Περισσότεροι ασθενείς έχουν καλύτερα αποτελέσματα, όταν η διαδικασία LASIK πραγματοποιείται με τη μέθοδο IntraLase.1) Οι ασθενείς αναφέρουν ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερες επιπλοκές που έχουν σχέση με τον κρημνό και λιγότερες επιπλοκές που προκαλούν ανώτερης τάξης εκτροπές. 2) Ανώτερης τάξης εκτροπές μπορεί να συμβάλουν στις οπτικές διαταραχές.
 • Δυνατότητα προσαρμογής της διαδικασίας στο μάτι σας. Η μέθοδος IntraLase δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής των διαστάσεων του κερατοειδικού κρημνού, με βάση το τι είναι καλύτερο για τα μάτια σας. Τα πάντα, από τη διάμετρο του κρημνού σας μέχρι τη γωνία των ορίων του, μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί τα μάτια όλων μας διαμορφώνονται λίγο διαφορετικά. Ένας κερατοειδικός κρημνός  που είναι εξατομικευμένος για τον ασθενή, συμβάλλει στην επίτευξη εξαιρετικών μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, ο κρημνός με τη μέθοδο IntraLase «κλειδώνει» πίσω στη θέση του μετά τη διαδικασία LASIK.
Η μέθοδος IntraLase είναι ανώδυνη. Πριν από τη δημιουργία του κρημνού, ο γιατρός εφαρμόζει αναισθητικές σταγόνες στο μάτι και στη συνέχεια εφαρμόζει ένα ειδικό δαχτυλίδι και με ένα ειδικό εργαλείο ισιώνει τον κερατοειδή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μέθοδο IntraLase. Αυτό το μέρος της διαδικασίας δεν είναι επώδυνο - οι ασθενείς αναφέρουν ότι νιώθουν μόνο ελαφριά πίεση. Η δημιουργία του ίδιου του κρημνού διαρκεί μόνο περίπου 15 με 20 δευτερόλεπτα ανά μάτι. Συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου προετοιμασίας, η όλη επέμβαση LASIK διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Μετά από μελέτες και βασισμένοι στα ποσοστά μολύνσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή φακών επαφής, μπορούμε να πούμε ότι η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με τη μέθοδο Intralasik είναι πιο ασφαλής, σε σχέση με τους φακούς επαφής.
Έχουν γίνει εκατομμύρια επεμβάσεις, εκτελεσμένες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, με τη μέθοδο IntraLase.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 • Ελεγχόμενη Δομή Κρημνού
  • Απόλυτη ακρίβεια στη διάμετρο και στην επικέντρωση του κρημνού
  • Προγραμματιζόμενη θέση και μέγεθος μίσχου
  • Σχεδίαση των διαστάσεων του κρημνού, με βάση τις ιδιαιτερότητες του ασθενούς, όπως το πάχος κερατοειδούς, την κλίση, τη διάμετρο και τη θέση της κόρης του οφθαλμού
  • Ο ακριβής έλεγχος των διαστάσεων του κρημνού είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανική σταθερότητα του κερατοειδούς
 • Ομοιόμορφο πάχος κρημνού
  • Ομοιόμορφα λεπτοί, επίπεδοι κρημνοί
  • Ομαλή, ομοιόμορφα ενυδατωμένη, στρωματική μορφολογία
  • Αναπαραγόμενα πάχη κρημνών με προφίλ, που είναι σημαντικά μεγαλύτερα από αυτά που επιτυγχάνονται με μηχανικά μέσα (p<0.001)
  • Μεγιστοποιημένες υπολειμματικές στρωματικές στιβάδες
 • Υψηλά οπτικά αποτελέσματα
  • Ταχεία οπτική αποκατάσταση
-    Ημέρα 1: UCVA 20/16 ή και καλύτερη στο 70% των ασθενών (n=199)
-    Μήνας 1: Αυξημένη ευαισθησία αντίθεσης σε όλες τις χωρικές συχνότητες, σε αντίθεση με το κανονικό (n=88) 6
 • Καλύτερη ποιότητα της όρασης
-    Μάτια που έλαβαν θεραπεία με το IntraLase FS σύστημα λέιζερ είχαν λιγότερες διαταραχές της όρασης (ομίχλη, αντανάκλαση, ευαισθησία), λιγότερο πόνο, και λιγότερο ξηρότητα από ό,τι με τον microkeratome.